Hulp nodig? Stuur ons een bericht of bel ons: 050-5714242

NL Hosting Kennisbank

Waarom kiezen voor een .nl domein en wat levert het je op?

De voordelen van het gebruiken van een .nl domein

Als ervaren of startende ondernemer is je bedrijfs- of handelsnaam belangrijk voor je. Vaak heeft het je de nodige tijd gekost, om tot je ideale bedrijfs- én domeinnaam te komen. De stap die daarop volgt is een eigen website gekoppeld aan je domeinnaam. Met een goede domeinnaam zorg je dat je online vindbaar bent. Sterker nog: je website is vaak de plek waar jouw klanten voor het eerst met je kennismaken. Om te zorgen voor herkenbaarheid en continuïteit, gebruik je bij voorkeur je bedrijfsnaam als domeinnaam voor je website. Daarom kan het behoorlijk vervelend zijn als je domeinnaam al door iemand anders is geregistreerd. Wat doe je als iemand anders deze in bezit heeft? En welke mogelijkheden zijn er om toch je ideale domeinnaam te registreren?

Registreer je domeinnaam vóór de KVK-inschrijving

Eerst je handelsnaam inschrijven bij de Kamer van Koophandel en vervolgens je domeinnaam registreren lijkt een logische stap. Toch kun je deze volgorde beter omdraaien. Wanneer je je onderneming en handelsnaam inschrijft en daarna pas de domeinnaam registreert, loop je altijd kans dat iemand anders de naam al heeft geclaimd. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Zorg daarom dat je jouw domeinnaam registreert vóór de inschrijving bij de KVK, zodat je zeker weet dat deze nog beschikbaar is.

Kies bij voorkeur een .nl

Ondernemers of bedrijven die voornamelijk in Nederland zakendoen, gebruiken bij voorkeur een .nl-domeinnaam. De Nederlandse internetgebruiker associeert .nl met zakendoen en ondernemen. Zo blijkt dat internetgebruikers voor nieuws, informatie en (grote) aankopen vrijwel altijd kiezen voor een domeinnaam met een .nl-extensie (bron: Trends in Internetgebruik, SIDN/GfK). Ook kiest 83% bij het doen van een aankoop het liefst voor een webshop die eindigt op .nl (SIDN/GfK 2020, n=1.000).

Bij voorkeur kies je dus voor een .nl-domeinnaam, ook wanneer jouw eerste voorkeur al is vergeven. Daarnaast kun je meer dan één domeinnaam registreren. Heb je de ambitie om in de toekomst internationaal zaken te doen? Dan kun je alvast de .com-versie van je domeinnaam registeren, om te voorkomen dat iemand anders deze claimt.

Inspiratie nodig? Gebruik de .nl-suggestietool

Weet je nog niet precies welke domeinnaam je wilt hebben? Gebruik dan onze domeinnaamsuggestietool. Hiermee kun je zoeken in meer dan 6 miljoen beschikbare .nl-domeinnamen. Met de geavanceerde zoekopties kun je snel honderden suggesties doornemen. Je kunt deze met een klik direct bij ons registreren.

Is je domeinnaam niet meer beschikbaar?

Stel: je ideale domeinnaam is al geregistreerd en je wilt deze overnemen. Neem in dat geval contact op met de houder. Vaak is het mogelijk om de domeinnaam over te nemen of te kopen van de houder. Op die manier hoef je niet op zoek naar een alternatieve domeinnaam die niet je eerste voorkeur heeft. De meeste domeinnamen worden in Nederland verkocht voor minder dan €500. Als je twijfelt of het bedrag dat de houder vraagt voor de domeinnaam te hoog is, neem dan altijd contact op met een expert op dit gebied. Onze medewerkers adviseren je graag over de waarde van een domeinnaam, want het antwoord daarop is niet altijd eenvoudig, bel ons op 050-5714242.

Hef je domeinnaam niet te snel op

Naast het feit dat je het beste snel je domeinnaam kunt registreren, geldt ook dat je deze na gebruik het liefst nog even vasthoudt. Concurrenten kunnen jouw domeinnaam namelijk na opheffing registreren om verkeer naar hun eigen website te leiden. Ook kunnen kwaadwillenden de naam gebruiken om zich als jouw onderneming of bedrijf voor te doen. Daarom is het verstandig om je niet-gebruikte domeinnaam vast te houden en te redirecten naar een ander domein.

Registreer nu je domeinnaam via onze website. Heb je vragen over het registreren of overnemen van een domeinnaam? Neem dan contact met ons op.

Geplaatst door: Joris

Geplaatst op: 07-07-2023
Laatste wijziging: 07-07-2023

Over NL Hosting

NL Hosting is al meer dan 25 jaar actief op het gebied van domeinregistratie en webhosting. Door onze ruime ervaring en diversiteit aan klanten heeft NL Hosting altijd een passende oplossing voor jou. Of je nu alleen een domein wilt registreren of juist een volledige webwinkel op wilt zetten: bij ons ben je welkom! NL Hosting is een onafhankelijke webhoster die wordt geleid door techneuten met passie voor de techniek. Zo voldoen we voor 100% aan het gebruik van moderne internetstandaarden en zijn daardoor opgenomen in de Hall of Fame van Hosters op internet.nl!

Meer over NL Hosting